Smaller Default Larger

Help to Buy werkt op de Britse woningmarkt

Het Nederland Verbond Toelevering Bouw roept het Nederlandse kabinet op een voorbeeld te nemen aan het Verenigd Koninkrijk. Dit land stimuleert de woningbouw met een renteloze lening. De eerste effecten zijn nu al zichtbaar.

Het NVTB pleit voor een premie E regeling, een tegemoetkoming in de kosten voor duurzame energiezuinige nieuwbouwwoningen in Nederland. In de jaren tachtig van de vorige eeuw bouwden we ons,dankzij de premie-A woningen, ook al uit de crisis. Met de premie E-regeling kan tegelijkertijd duurzaamheidswinst en extra comfort worden gerealiseerd. De duurzame woningen kunnen gedateerde en oncomfortabele woningen vervangen. In de UK blijkt nu dat stimulering van de woningnieuwbouw werkt.

Help to Buy is een succes en zorgt voor herstel van de woningmarkt.

De Britse huizenmarkt kruipt uit het dal met substantieel meer verkooptransacties. Dat is grotendeels te danken aan de hypotheekregeling Help to Buy waarmee de Britse overheid huizenkopers een eind op weg helpt. De regeling biedt de koper van een woning voor vijf jaar een renteloze lening aan tot 20 procent van de aankoopprijs. De steun is alleen beschikbaar voor nieuwe woningen. De regering trekt in totaal zo’n 14 miljard uit, geld dat in principe rond blijft gaan omdat het om leningen gaat.

How it works

With a Help to Buy equity loan:

  • you’ll need to contribute at least 5% of the property price as a deposit
  • the government will give you a loan for up to 20% of the price
  • you’ll need a mortgage of up to 75% to cover the rest

Example

 

Volgens de Britse Belastingdienst werden in mei 83.740 woningtransacties geregistreerd, 6 procent meer dan in april en 9 procent hoger op jaarbasis. De grotere woningbouwers in het land Galliford Try, Taylor Wimpey en Redrow zijn dan ook enthousiast. Redrow hoopt dit jaar 15 procent meer woningen te verkopen dan in 2012.

Nieuwegein 25 juli 2013

Agenda

 

   

Dinsdag 3 december was er weer een nieuwe editie van 
Bouwpoort in Nieuwspoort in Den Haag. Tijdens de druk-
bezochte bijeenkomst zijn sprekers en deelnemers, onder 
leiding van dagvoorzitter Marnix Norder, in gesprek gegaan
over versnellen en opschalen in de bouwsector.

Lees meer >>

    


 
 

NVTB & LinkedIn

 

De LinkedIn-groep van NVTB telt inmiddels meer dan 700 leden. Bent u al lid van de groep? Denk en discussieer met ons mee over actuele zaken.

U kunt zich hier voor de LinkedIn-groep aanmelden.

 

Column bestuurslid Ewald van Hal

Woningnood als verdienmodel

Er is woningnood of op z’n minst schaarste aan betaalbare woonruimte. Schaarste werkt prijsopdrijvend en lokt creatieve oplossingen uit. Bij woningkoop was dat vroeger economisch eigendom, tegenwoordig is het ‘ground as a service’. Lees mee: ‘jij koopt de stenen, met een hypotheek, en wij kopen de grond. Het geeft lagere maandlasten en je kunt je een iets duurder huis veroorloven’. Wordt dure nieuwbouw voor woonconsumenten betaalbaarder als het anderen een verdienmodel oplevert? Wie houdt toezicht?

Lees meer...

Het recht om uit te dagen

Het is de eerste volle werkweek van een nieuw jaar, de tijd van nieuwjaarsrecepties met nieuwjaarstoespraken. Er wordt gedronken op vertrouwen in de toekomst en de stevige uitdagingen in het verschiet. Het wetsvoorstel om uit te mogen dagen geeft daaraan onverwacht perspectief.

Lees meer...