Smaller Default Larger

Help to Buy werkt op de Britse woningmarkt

Het Nederland Verbond Toelevering Bouw roept het Nederlandse kabinet op een voorbeeld te nemen aan het Verenigd Koninkrijk. Dit land stimuleert de woningbouw met een renteloze lening. De eerste effecten zijn nu al zichtbaar.

Het NVTB pleit voor een premie E regeling, een tegemoetkoming in de kosten voor duurzame energiezuinige nieuwbouwwoningen in Nederland. In de jaren tachtig van de vorige eeuw bouwden we ons,dankzij de premie-A woningen, ook al uit de crisis. Met de premie E-regeling kan tegelijkertijd duurzaamheidswinst en extra comfort worden gerealiseerd. De duurzame woningen kunnen gedateerde en oncomfortabele woningen vervangen. In de UK blijkt nu dat stimulering van de woningnieuwbouw werkt.

Help to Buy is een succes en zorgt voor herstel van de woningmarkt.

De Britse huizenmarkt kruipt uit het dal met substantieel meer verkooptransacties. Dat is grotendeels te danken aan de hypotheekregeling Help to Buy waarmee de Britse overheid huizenkopers een eind op weg helpt. De regeling biedt de koper van een woning voor vijf jaar een renteloze lening aan tot 20 procent van de aankoopprijs. De steun is alleen beschikbaar voor nieuwe woningen. De regering trekt in totaal zo’n 14 miljard uit, geld dat in principe rond blijft gaan omdat het om leningen gaat.

How it works

With a Help to Buy equity loan:

  • you’ll need to contribute at least 5% of the property price as a deposit
  • the government will give you a loan for up to 20% of the price
  • you’ll need a mortgage of up to 75% to cover the rest

Example

 

Volgens de Britse Belastingdienst werden in mei 83.740 woningtransacties geregistreerd, 6 procent meer dan in april en 9 procent hoger op jaarbasis. De grotere woningbouwers in het land Galliford Try, Taylor Wimpey en Redrow zijn dan ook enthousiast. Redrow hoopt dit jaar 15 procent meer woningen te verkopen dan in 2012.

Nieuwegein 25 juli 2013

Agenda

 

   

Dinsdag 9 juni stond de volgende editie van Bouwpoort gepland. Vanwege de omstandigheden rondom het coronavirus is besloten deze Bouwpoort niet door te laten gaan. Afhankelijk van de maatregelen proberen wij Bouwpoort in het najaar alsnog te laten plaatsvinden. Wij houden u via onze nieuwsbrief en deze website op de hoogte. 
    


 
 

NVTB & LinkedIn

 

De LinkedIn-groep van NVTB telt inmiddels meer dan 700 leden. Bent u al lid van de groep? Denk en discussieer met ons mee over actuele zaken.

U kunt zich hier voor de LinkedIn-groep aanmelden.

 

Column bestuurslid Ewald van Hal

Ne bis in idem in het klimaatbeleid

Eind mei eindigde de internet-consultatie over het Wetsvoorstel CO2-heffing. Deze voorziet in een heffing op de CO2-uitstoot door 284 industriële bedrijven waaronder die voor bouwmateriaal. De nationale heffing moet bedrijven prikkelen tot verduurzaming en komt naast een Europees emissiehandelssysteem met eenzelfde doel en identieke grondslag: de CO2-uitstoot. Is het redelijk om hetzelfde milieufeit dubbel te belasten?

Lees meer...

Sprookje over behoorlijk bestuur

 Er was eens een Natura2000 Beheerplan, een ruimtelijk planfiguur voor gebiedsgericht (natuur-)beleid. Over dit beheerplan werd al sinds 2008 héééél goed nagedacht door belanghebbenden en provincieambtenaren samen. 

Lees meer...