Smaller Default Larger

Milieu Prestatie Gebouwen nu ook opgenomen in checklist online omgevingsloket (OLO)

Per 1 juli 2013 is het digitale Omgevingloket www.omgevingsloket.nl bijgewerkt. In de nieuwe versie van het OLO is nu ook de milieu prestatie gebouwen (mpg) opgenomen in de checklist voor de aanvraag. Sinds 1 januari van dit jaar was er reeds de wettelijke verplichting tot het aanleveren van een milieuprestatieberekening bij de activiteit bouwen, maar ontbrak de mpg nog op de digitale to do list.

Iedereen die een woning wil laten bouwen of een kantoor van meer dan 100 m2 is verplicht een milieuprestatieberekening te overleggen bij de vergunningaanvraag. Doel van de mpg is de duurzaamheid van woningen en kantoren te verbeteren. Voor aanvragers van een omgevings- of bouwvergunning nieuwbouwwoningen en kantoren (> 100 m2 ) moet bij de aanvraag een milieuprestatieberekening materialen worden bijgevoegd. De berekening moet voldoen aan de SBK-Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken inclusief het gebruik van de vigerende versie van de Nationale Milieudatabase.

Het NVTB heeft samen met de stichting MRPI (Milieu Relevante Product Informatie) een freetool ontwikkeld waarmee u de wettelijk vereiste milieuprestatie gratis kunt uitrekenen. Direct aan de slag? Klik www.mrpi-mpg.nl voor de freetool MRPI-MPG. De uitkomst van de berekening kan worden uitgeprint / digitaal doorgeleid worden bij de aanvraag van de vergunning. Tegen een geringe vergoeding, ongeveer €15 ex. BTW, kunt u een apart milieuprestatiebewijs bij SBK aanvragen www.bewijsmilieuprestatie.nl

Mocht u vragen of opmerkingen hebben dan kunt u mailen en/of bellen met het secretariaat van MRPI 030-8509700 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

 

   

Dinsdag 3 december was er weer een nieuwe editie van 
Bouwpoort in Nieuwspoort in Den Haag. Tijdens de druk-
bezochte bijeenkomst zijn sprekers en deelnemers, onder 
leiding van dagvoorzitter Marnix Norder, in gesprek gegaan
over versnellen en opschalen in de bouwsector.

Lees meer >>

    


 
 

NVTB & LinkedIn

 

De LinkedIn-groep van NVTB telt inmiddels meer dan 700 leden. Bent u al lid van de groep? Denk en discussieer met ons mee over actuele zaken.

U kunt zich hier voor de LinkedIn-groep aanmelden.

 

Column bestuurslid Ewald van Hal

Woningnood als verdienmodel

Er is woningnood of op z’n minst schaarste aan betaalbare woonruimte. Schaarste werkt prijsopdrijvend en lokt creatieve oplossingen uit. Bij woningkoop was dat vroeger economisch eigendom, tegenwoordig is het ‘ground as a service’. Lees mee: ‘jij koopt de stenen, met een hypotheek, en wij kopen de grond. Het geeft lagere maandlasten en je kunt je een iets duurder huis veroorloven’. Wordt dure nieuwbouw voor woonconsumenten betaalbaarder als het anderen een verdienmodel oplevert? Wie houdt toezicht?

Lees meer...

Het recht om uit te dagen

Het is de eerste volle werkweek van een nieuw jaar, de tijd van nieuwjaarsrecepties met nieuwjaarstoespraken. Er wordt gedronken op vertrouwen in de toekomst en de stevige uitdagingen in het verschiet. Het wetsvoorstel om uit te mogen dagen geeft daaraan onverwacht perspectief.

Lees meer...