Smaller Default Larger

Groene stroomversnelling: 111.000 Energienota–Nul-Op-de-Meter Renovaties huurwoningen

Het op 20 juni 2013 getekende convenant Stroomversnelling leidt bij uitvoering tot 9.000 extra hoogwaardige banen en 1,8 mld aan additionele investeringen in de bouw, zo heeft het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) berekend.

Het convenant is in meerdere opzichten een doorbraak: 1) de split incentive wordt opgeheven doordat de corporatie de investeringen in energiezuinigheid kan doorbelasten aan de huurder in de vorm van servicekosten 2) de aanbieders worden afgerekend op prestaties (Energie-)-op de meter, wooncomfort, draagvlak bij huurders) 3) de businesscase wordt gefinancierd uit vermeden energiekosten in de toekomstige exploitatieperiode 4) er wordt samengewerkt op basis van de Leidende Principes en co-makerschap en 5) de schaal maakt het mogelijk om te investeren in slimme industriële renovatieconcepten.

Het convenant is getekend door zes woningcorporaties, te weten: Portaal, Wonen Limburg, Lefier, Woonwaard, Stadlander en Tiwos en vier bouwbedrijven Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling, VolkerWessels Bouw & vastgoedontwikkeling, BAM Wonigbouw en Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed.

In het najaar van 2013 zullen de eerste pilots worden uitgevoerd (1.000 woningen). In 2014 en 2015 zal worden opgeschaald naar 10.000 woningen. Daarna wordt het traject opengezet voor meerdere aanbieders en corporaties. Inmiddels hebben 17 woningcorporaties belangstelling getoond voor de 100.000 woningen die vervolgens naar Energie-0-op de meter moeten worden gerenoveerd. Het gaat om de corporaties Nijenstee, HeemWonen, Wonen Breburg, Wonion, Allee Wonen, Rijswijk Wonen, Woonstichting Den Helder, WoonFriesland, Ymere, De Woonplaats, Stadgenoot, De Alliantie, Woonbedrijf, Site Woondiensten, Woningstichting Bergh, Woonbron en ProWonen.

Doel van de Energie-nul-op-meter renovaties is om wonen ook in de toekomst betaalbaar te houden en tegelijkertijd het wooncomfort en de duurzaamheidsprestatie van de corporatiewoningen te verbeteren. De 111.000 woningen en appartementen uit de jaren 50/60/70 worden zo gerenoveerd dat de EPC kleiner is dan 0. Dit kan door een goede isolatie van de woning in combinatie met de opwekking van duurzame energie binnen een straal van 10 km. Stichting Platform 31 uit Den Haag gaat het project coördineren en monitoren.

Het Nederlands Verbond Toelevering Bouw heeft dit convenant samen met andere brancheorganisaties, vakbonden en huurdersorganisatie mee ondertekend. Het NVTB is vanaf het begin betrokken geweest bij de totstandkoming van het convenant en heeft erop aangedrongen dat er wordt samengewerkt op basis van co-makerschap, zodat de Nederlandse bouwtoelevering optimaal kan bijdragen aan de opschaling van de verduurzaming van de woningvoorraad.

Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst steunt het Convenant. Hij gaat de regelgeving aanpassen voor de corporaties zet de helft van het Revolving Fund Energiebesparing in om dit project tot een succes te maken

Meer informatie kunt u vinden op de website www.platform31.nl en/of mail naar Peter Fraanje Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Vakmensen en Netwerk Conceptueel Bouwen.

Agenda

 

   

Dinsdag 3 december was er weer een nieuwe editie van 
Bouwpoort in Nieuwspoort in Den Haag. Tijdens de druk-
bezochte bijeenkomst zijn sprekers en deelnemers, onder 
leiding van dagvoorzitter Marnix Norder, in gesprek gegaan
over versnellen en opschalen in de bouwsector.

Lees meer >>

    


 
 

NVTB & LinkedIn

 

De LinkedIn-groep van NVTB telt inmiddels meer dan 700 leden. Bent u al lid van de groep? Denk en discussieer met ons mee over actuele zaken.

U kunt zich hier voor de LinkedIn-groep aanmelden.

 

Column bestuurslid Ewald van Hal

Woningnood als verdienmodel

Er is woningnood of op z’n minst schaarste aan betaalbare woonruimte. Schaarste werkt prijsopdrijvend en lokt creatieve oplossingen uit. Bij woningkoop was dat vroeger economisch eigendom, tegenwoordig is het ‘ground as a service’. Lees mee: ‘jij koopt de stenen, met een hypotheek, en wij kopen de grond. Het geeft lagere maandlasten en je kunt je een iets duurder huis veroorloven’. Wordt dure nieuwbouw voor woonconsumenten betaalbaarder als het anderen een verdienmodel oplevert? Wie houdt toezicht?

Lees meer...

Het recht om uit te dagen

Het is de eerste volle werkweek van een nieuw jaar, de tijd van nieuwjaarsrecepties met nieuwjaarstoespraken. Er wordt gedronken op vertrouwen in de toekomst en de stevige uitdagingen in het verschiet. Het wetsvoorstel om uit te mogen dagen geeft daaraan onverwacht perspectief.

Lees meer...