Smaller Default Larger

Blok enthousiast over renovatie 100.000 woningen

Politiek: Thomas van Belzen

Den Haag - Minister Blok (wonen) is enthousiast over de green deal die vier grote bouwbedrijven en corporaties voor ogen hebben. Dat liet hij gisterenavond weten tijdens Bouwpoort, een tweejaarlijkse netwerkbijeenkomst in Den Haag.

De plannenmakers willen 100.000 woningen energienotaloos verduurzamen. De energierekening van huurders willen ze inzetten om energiebesparende maatregelen te treffen. Om dat mogelijk te maken moet minister Blok de huurregels oprekken. Of hij dat gaat doen is onduidelijk. “Maar ik ga mijn uiterste best doen om dit mogelijk te maken. Ik ben ontzettend enthousiast over dit soort plannen.” Blok riep bouwers en toeleveranciers op met ideeën te komen. “We hebben een energiebesparingfonds van 150 miljoen euro. Zorg ervoor dat dit met een goede propositie echt gaat lopen.” Coen van Oostrom, topman van ontwikkelaar OVG riep Blok op met een visie te komen die de verduurzaming van de gebouwde omgeving echt verder helpt. “Ik mis een helder verhaal over hoe Nederland er over tien jaar uit moet zien. Hoe ziet de nieuwe generatie woningen eruit? Hoe ziet de toekomstige stad eruit? Een dergelijke aanpak vereist bestuurlijke eenvoud. We polderen te veel. Het is prettig als iemand de baas is.” Blok was het niet met Van Oostrom eens. “Als ik het mezelf makkelijk wil maken als minister dan kom ik met een toekomstvisie. We leverden de afgelopen jaren visies in grote hoeveelheden. Minister Donner kwam met een Woonvisie en vele anderen gingen hem voor. Je moet een visie hebben bij concrete maatregelen.” Van Oostrom vindt dat alle Nederlandse woningen voor 2025 moeten zijn verduurzaamd. De minister deelt die ambitie.

Cobouw, 19 april 2013

Agenda

 

   

Dinsdag 3 december was er weer een nieuwe editie van 
Bouwpoort in Nieuwspoort in Den Haag. Tijdens de druk-
bezochte bijeenkomst zijn sprekers en deelnemers, onder 
leiding van dagvoorzitter Marnix Norder, in gesprek gegaan
over versnellen en opschalen in de bouwsector.

Lees meer >>

    


 
 

NVTB & LinkedIn

 

De LinkedIn-groep van NVTB telt inmiddels meer dan 700 leden. Bent u al lid van de groep? Denk en discussieer met ons mee over actuele zaken.

U kunt zich hier voor de LinkedIn-groep aanmelden.

 

Column bestuurslid Ewald van Hal

Het recht om uit te dagen

Het is de eerste volle werkweek van een nieuw jaar, de tijd van nieuwjaarsrecepties met nieuwjaarstoespraken. Er wordt gedronken op vertrouwen in de toekomst en de stevige uitdagingen in het verschiet. Het wetsvoorstel om uit te mogen dagen geeft daaraan onverwacht perspectief.

Lees meer...

Land in de knel

Het is een dikke week na de stikstofbrief van het Kabinet. Geen deugdelijk juridisch raamwerk om de stikstofcrisis finaal op te lossen. Wel alvast drie maatregelen die ‘stikstofruimte’ opleveren: snelheidsverlaging, voermaatregelen en een saneringsregeling varkenshouderij. Zijn deze maatregelen passend en houdbaar binnen de Vogel- (soorten) en Habitat (leefgebieden)richtlijn, basis voor het nationale Natura2000 natuurbeleid?

Lees meer...