Smaller Default Larger

Blok enthousiast over renovatie 100.000 woningen

Politiek: Thomas van Belzen

Den Haag - Minister Blok (wonen) is enthousiast over de green deal die vier grote bouwbedrijven en corporaties voor ogen hebben. Dat liet hij gisterenavond weten tijdens Bouwpoort, een tweejaarlijkse netwerkbijeenkomst in Den Haag.

De plannenmakers willen 100.000 woningen energienotaloos verduurzamen. De energierekening van huurders willen ze inzetten om energiebesparende maatregelen te treffen. Om dat mogelijk te maken moet minister Blok de huurregels oprekken. Of hij dat gaat doen is onduidelijk. “Maar ik ga mijn uiterste best doen om dit mogelijk te maken. Ik ben ontzettend enthousiast over dit soort plannen.” Blok riep bouwers en toeleveranciers op met ideeën te komen. “We hebben een energiebesparingfonds van 150 miljoen euro. Zorg ervoor dat dit met een goede propositie echt gaat lopen.” Coen van Oostrom, topman van ontwikkelaar OVG riep Blok op met een visie te komen die de verduurzaming van de gebouwde omgeving echt verder helpt. “Ik mis een helder verhaal over hoe Nederland er over tien jaar uit moet zien. Hoe ziet de nieuwe generatie woningen eruit? Hoe ziet de toekomstige stad eruit? Een dergelijke aanpak vereist bestuurlijke eenvoud. We polderen te veel. Het is prettig als iemand de baas is.” Blok was het niet met Van Oostrom eens. “Als ik het mezelf makkelijk wil maken als minister dan kom ik met een toekomstvisie. We leverden de afgelopen jaren visies in grote hoeveelheden. Minister Donner kwam met een Woonvisie en vele anderen gingen hem voor. Je moet een visie hebben bij concrete maatregelen.” Van Oostrom vindt dat alle Nederlandse woningen voor 2025 moeten zijn verduurzaamd. De minister deelt die ambitie.

Cobouw, 19 april 2013

Agenda

 

   

Dinsdag 1 december staat de volgende editie van Bouwpoort gepland. Vanwege de omstandigheden rondom het coronavirus is besloten deze Bouwpoort niet door te laten gaan. Wij hopen volgend jaar weer een Bouwpoort te kunnen organiseren en houden u via onze nieuwsbrief en deze website op de hoogte. 
    


 
 

NVTB & LinkedIn

 

De LinkedIn-groep van NVTB telt inmiddels meer dan 700 leden. Bent u al lid van de groep? Denk en discussieer met ons mee over actuele zaken.

U kunt zich hier voor de LinkedIn-groep aanmelden.

 

Column bestuurslid Ewald van Hal

Merkenrecht helpt materiaalidentiteit

Maak of namaak? Regelmatig leiden opgaven tot verduurzaming en circulariteit tot een materiaal- of productinnovatie die door de naam (of vorm!) aanleunt tegen een bekend bouwmateriaal. Denk aan de ongebakken baksteen (euh?), grasbeton, houtgraniet of plexiglas. Biedt het merkenrecht mogelijkheden tot behoud van materiaalidentiteit?

Lees meer...

Streekeigen bouwproducten

Het is vakantietijd. Door corona geen reis naar buitenlandse oorden maar een feest van binnenlandse verrassingen. Randstedeling raken verdwaald in het Achterhoekse coulissenlandschap; provincialen verdraaien de nek op Amsterdamse grachten. Bij de borrel passeert Hollandse Geitenkaas, zo nodig met een Oude-Lambiek. Anderen gaan de klus in eigen huis aan. Er is behoefte aan Waaltjes, de Oude Holle of inlands eiken. Verdienen ook bouwproducten een beschermde herkomstaanduiding?

Lees meer...