Smaller Default Larger

NVTB: DIT AKKOORD HELPT DE BOUWTOELEVERING NOG NIET UIT DE CRISIS

Nieuwegein, 14 februari 2013

Het kabinet heeft gisteren samen met D66, ChristenUnie, SGP en de coalitiepartijen een akkoord gesloten over de woningmarkt. Met dit akkoord is er ook een meerderheid in de Eerste Kamer.

Het grote probleem is dat de Verhuurderheffing boven de markt blijft hangen. Die heffing, of het nu 2 mld is of 1,75 mld, maakt dat corporaties alle investeringen blijven opschorten. De vraaguitval is funest in de huidige markt voor de nieuwbouw, belemmert de mogelijkheden voor doorstroming, frustreert de verduurzaming van de gebouwde omgeving en leidt tot structurele schade in de toeleverende industrie en bouw. Aedes stelt op basis van onderzoek dat er in 2014 nog maar 10-13.000 corporatiewoningen worden gebouwd, in plaats van 30-35.000 normaal. De woningnieuwbouw productie daalt met dit Woonakkoord met 17.000 woningen.

Het NVTB roept dit kabinet op in dialoog te gaan met de corporaties en met de bouw- en toeleverende industrie om uit deze impasse te komen. Het NVTB biedt technische mogelijkheden om sneller, duurzamer en kostenefficiƫnter te bouwen of te renoveren en is graag bereid mee te denken.

Natuurlijk is het NVTB blij met het lage BTW-tarief van 6% voor renovatie, hoewel het effect daarvan beperkt en tijdelijk zal zijn. Het NVTB heeft hiervoor samen met andere partners gelobbyd. Die 6% BTW wordt ook Europees gesteund en onze inzet is om deze 6% ook van toepassing te laten zijn voor duurzame vernieuwbouw. De ingewikkelde en dure hypotheekconstructie die nu is bedacht om toch een deel aflossingsvrij te kunnen lenen gaat de woningmarkt natuurlijk ook niet helpen.

Goed nieuws is dat er nu toch een Revolverend Fonds Energiebesparing komt van 150 miljoen. Het NVTB steunt tevens de oproep van de Vereniging Eigen Huis om iets te doen aan de te hoge hypotheekrente in Nederland. Een daling van de hypotheekrente van 1.3% scheelt substantieel in de maandlasten en maakt het veel aantrekkelijker voor kopers om een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Meer informatie: Peter Fraanje, directeur NVTB
M 06-46380802 E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. T @PeterFraanje

Agenda

 

   

Dinsdag 3 december was er weer een nieuwe editie van 
Bouwpoort in Nieuwspoort in Den Haag. Tijdens de druk-
bezochte bijeenkomst zijn sprekers en deelnemers, onder 
leiding van dagvoorzitter Marnix Norder, in gesprek gegaan
over versnellen en opschalen in de bouwsector.

Lees meer >>

    


 
 

NVTB & LinkedIn

 

De LinkedIn-groep van NVTB telt inmiddels meer dan 700 leden. Bent u al lid van de groep? Denk en discussieer met ons mee over actuele zaken.

U kunt zich hier voor de LinkedIn-groep aanmelden.

 

Column bestuurslid Ewald van Hal

Woningnood als verdienmodel

Er is woningnood of op z’n minst schaarste aan betaalbare woonruimte. Schaarste werkt prijsopdrijvend en lokt creatieve oplossingen uit. Bij woningkoop was dat vroeger economisch eigendom, tegenwoordig is het ‘ground as a service’. Lees mee: ‘jij koopt de stenen, met een hypotheek, en wij kopen de grond. Het geeft lagere maandlasten en je kunt je een iets duurder huis veroorloven’. Wordt dure nieuwbouw voor woonconsumenten betaalbaarder als het anderen een verdienmodel oplevert? Wie houdt toezicht?

Lees meer...

Het recht om uit te dagen

Het is de eerste volle werkweek van een nieuw jaar, de tijd van nieuwjaarsrecepties met nieuwjaarstoespraken. Er wordt gedronken op vertrouwen in de toekomst en de stevige uitdagingen in het verschiet. Het wetsvoorstel om uit te mogen dagen geeft daaraan onverwacht perspectief.

Lees meer...