Smaller Default Larger

[PERSBERICHT]

Op 1 januari 2013 wordt milieuafdeling 5.2 Bouwbesluit van kracht

MRPI Freetool MilieuPrestatie Gebouwen 1.1 nu online

 

Het Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB) en de stichting Milieurelevante Product Informatie (MRPI) maken u graag attent op het feit dat er per heden een nieuwe, verbeterde 1.1 versie van de digitale MRPI-freetool online staat voor milieuprestatieberekeningen.

 

In navolging van de energieprestatieberekening (epg) wordt het per 1 januari 2013 verplicht om bij vergunningaanvraag voor nieuwe woningen of een nieuw utiliteitsgebouw ook een milieuprestatieberekening gebouwen (mpg) te overleggen.

 

Milieuafdeling 5.2 van het Bouwbesluit 2012 treedt over ruim drie maanden in werking. De mpg-verplichting geldt voor alle nieuw te bouwen woningen en kantoren met een gebruiksoppervlak van meer dan 100 m2

 

Op basis van het ontwerp en een elementenbegroting berekent de freetool de CO2-uitstoot en de uitputting van grondstoffen conform de vereisten van het Bouwbesluit en in lijn met Europees beleid. In de berekening wordt de hele levenscyclus van het nieuwe gebouw in ogenschouw genomen.

 

Vooralsnog worden er geen grenswaarden gesteld in het Bouwbesluit, wel zal een bewijs worden gevraagd van de milieuprestatieberekening. In 2013 kan ervaring worden opgedaan met de tool, waarna de overheid op termijn net als bij de epg een ondergrens zal gaan bepalen. Op deze wijze wordt duurzaam materiaalgebruik gestimuleerd.

 

Om het voor vergunningaanvragers, bouwers, architecten en opdrachtgevers zo eenvoudig mogelijk te maken is een gratis digitale tool ontwikkeld (en nu verbeterd) door W/E Adviseurs uit Utrecht in opdracht van het NVTB en de stichting MRPI. De freetool is direct gekoppeld aan de Nationale Milieu Database met milieuprestatiegegevens van bouwmaterialen en bouwgrondstoffen. Deze database is in beheer bij stichting Bouwkwaliteit (SBK) te Rijswijk.

 

Na de lancering van de 1.0 versie van de freetool op 1 juli 2012 jl. is er nog druk gesleuteld aan de tool en zijn milieudata in de Nationale Milieu Database up-to-date gemaakt. Honderden architecten en ontwerpers hebben inmiddels ervaring opgedaan met de 1.0 versie. Ook enkele aannemers hebben al gewerkt met de eerste versie van de MRPI-freetool. De eerste ervaringen zijn meegnomen bij het maken van de 1.1. versie.

 

Er bestaat een breed draagvlak voor de milieuprestatieberekening. Deze zomer hebben de leden van Cencobouw (Aedes, BNA, Bouwend Nederland, Fosag-NOA, Hibin, Neprom, NLingenieurs, NVTB en Uneto-VNI) hun commitment bevestigd in een brief aan het Ministerie van BZK. Alle partijen achten het van belang dat er een einde komt aan de verwarrende situatie dat verschillende milieudatabases met verschillende gegevens leiden tot sterk uiteenlopende uitkomsten. Via stichting MRPI kunnen producenten en leveranciers betrouwbare milieudata aanleveren die in de Nationale Milieu Database kunnen worden verwerkt.

 

De twaalf branches en meer dan vijfhonderd toeleveranciers aangesloten bij NVTB en MRPI streven naar eenduidige en gevalideerde milieu-informatie met betrekking tot materialen en producten. De MRPI Freetool Milieu Prestatie Gebouwen en de Nationale Milieu Database dragen hier aan bij. Samen met u bouwen we aan een duurzame toekomst!

 

Meer informatie vindt u op de websites www.nvtb.nl , www.mrpi.nl , www.sbk.nl en www.milieudatabase.nl

 

[Noot voor redactie: meer informatie bij directeur NVTB dr. ing. Peter Fraanje M 06-46380802 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en/of ing. Jeannette Levels, directeur MRPI Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. M 06-33952904] Nieuwegein, 12 oktober 2012

Agenda

 

   

Dinsdag 3 december was er weer een nieuwe editie van 
Bouwpoort in Nieuwspoort in Den Haag. Tijdens de druk-
bezochte bijeenkomst zijn sprekers en deelnemers, onder 
leiding van dagvoorzitter Marnix Norder, in gesprek gegaan
over versnellen en opschalen in de bouwsector.

Lees meer >>

    


 
 

NVTB & LinkedIn

 

De LinkedIn-groep van NVTB telt inmiddels meer dan 700 leden. Bent u al lid van de groep? Denk en discussieer met ons mee over actuele zaken.

U kunt zich hier voor de LinkedIn-groep aanmelden.

 

Column bestuurslid Ewald van Hal

Woningnood als verdienmodel

Er is woningnood of op z’n minst schaarste aan betaalbare woonruimte. Schaarste werkt prijsopdrijvend en lokt creatieve oplossingen uit. Bij woningkoop was dat vroeger economisch eigendom, tegenwoordig is het ‘ground as a service’. Lees mee: ‘jij koopt de stenen, met een hypotheek, en wij kopen de grond. Het geeft lagere maandlasten en je kunt je een iets duurder huis veroorloven’. Wordt dure nieuwbouw voor woonconsumenten betaalbaarder als het anderen een verdienmodel oplevert? Wie houdt toezicht?

Lees meer...

Het recht om uit te dagen

Het is de eerste volle werkweek van een nieuw jaar, de tijd van nieuwjaarsrecepties met nieuwjaarstoespraken. Er wordt gedronken op vertrouwen in de toekomst en de stevige uitdagingen in het verschiet. Het wetsvoorstel om uit te mogen dagen geeft daaraan onverwacht perspectief.

Lees meer...