Dankzij een motie van Paulus Jansen (SP) en Jacques Monasch (PvdA) blijft de aanscherping van de energieprestatienorm per 1-1-2015 op de politieke agenda staan. Uitgerekend over deze ambitie ging minister Blok hardop twijfelen in de media, kennelijk onder invloed van wat je nu gerust 'ouwe bouw' kan noemen.
Minister Blok heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat hij de motie van de leden Jansen en Monasch zal uitvoeren, dat wil zeggen dat de epc voor woningen wordt verlaagd van 0,6 naar 0,4. Voor utiliteitsgebouwen wordt de energetische eis zo aangescherpt dat de prestaties 50% beter zijn dan in 2007.
'Faciliteren' was het sleutelwoord op deze drukbezochte Bouwpoort. Anke van Hal van Nijenrode Universiteit brak een lans voor een meer klantgerichte en op psychologisch inzicht gebaseerde aanpak om woningeigenaren te verleiden tot verduurzaming van hun huis. Adri Duivesteijn hield een pleidooi voor een faciliterende overheid, een overheid die zelfbouw en particuliere initiatieven mogelijk maakt en zich niet bemoeit met de details.
Minister Stef Blok voor Wonen is enthousiast over het sectorplan om 111.000 corporatiewoningen te renoveren naar Energie-0-op-de-Meter. Coen van Oostrom van OVG vindt dat alle woningen in Nederland voor 2025 moeten zijn verduurzaamd.
De woningmarkt komt op gang als de verhuurdersheffing wordt omgezet in een investeringsprogramma en als er een simpele en aantrekkelijke hypotheekvorm wordt aangeboden tegen een scherpe rente.
NIBC topman Kees van Dijkhuizen in het FD van 12 maart 2013
Vanwege de huidige maatregelen rondom corona staat voorlopig geen volgende editie van Bouwpoort gepland. Wij hopen, zodra dat weer veilig kan, een Bouwpoort te kunnen organiseren en houden u via onze nieuwsbrief en deze website op de hoogte.
De LinkedIn-groep van NVTB telt inmiddels meer dan 700 leden. Bent u al lid van de groep? Denk en discussieer met ons mee over actuele zaken.
U kunt zich hier voor de LinkedIn-groep aanmelden.
Goedwillende burgers, belangstellend of belanghebbend, vinden elkaar steeds vaker voor een lokale, duurzame energievoorziening: de energiecoöperatie. Dat zijn verenigingen waarbij nu al moet worden nagedacht over de gevolgen van ontbinding daarvan. Wie is over pakweg 25 jaar verantwoordelijk voor weilanden vol defecte zonnepanelen of roestige windmolens van inmiddels ontbonden energiecoöperaties? Zijn onwetende burgers voldoende geïnformeerd?
Maak of namaak? Regelmatig leiden opgaven tot verduurzaming en circulariteit tot een materiaal- of productinnovatie die door de naam (of vorm!) aanleunt tegen een bekend bouwmateriaal. Denk aan de ongebakken baksteen (euh?), grasbeton, houtgraniet of plexiglas. Biedt het merkenrecht mogelijkheden tot behoud van materiaalidentiteit?