Smaller Default Larger

Hollandse baksteen

Het is vakantietijd. Vreemde oorden lonken. Dat zal te maken hebben met het feest van de verrassing. Het feest van andere gewoonten, een andere taal en ander eten. En zo verlekkeren wij ons aan Parmezaanse kaas, Ardennerham en Schwarzwalder Schinken. Buitenlandse toeristen komen op hun beurt af op Noord Hollandse Edammer en de Westlandse druif. De herkomstaanduiding in de productnaam biedt een waarborg dat de levensmiddelen door bijvoorbeeld ingrediënten en grondstoffen een echte verankering in de regio hebben. Dat mag niet zomaar.

Bescherming tegen namaak
EEG-Verordening 2081/92 reguleert geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen. De Verordening beschermt streekproducten tegen namaak, moedigt de diversiteit van landbouwproductie aan en helpt afnemers met informatie over het specifieke karakter van de producten.

Zo kent de verordening de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en de Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Essentie is de waarborg dat de in de productnaam verwerkte oorsprongsbenaming terecht is. Dat productie, verwerking en bereiding inderdaad plaats hebben gehad binnen een bepaald geografisch gebied (Noord-Hollandse kaas), volgens een specifiek lokale methode (Hollandse Nieuwe), onder toepassing van specifiek regionale ingrediënten of dat een specifieke productsamenstelling terecht wordt geclaimd (boerenkaas, basterdsuiker en Mozarella).

Waarom alleen voor landbouwproducten?
EEG-Verordening 2081/92 geldt alleen voor landbouwproducten en levensmiddelen, maar waarom zouden niet ook bouwproducten een beschermde oorsprongsbenaming kunnen hebben? Immers ook bouwproducten kunnen een sterk regionaal bepaalde productie, verwerking en/of bereiding hebben, zijn er die volgens een specifiek lokale methode worden vervaardigd of die waarvoor specifiek regionale grondstoffen worden gebruikt.

Toeristische trekpleister?
Naast Belgisch hardsteen denk ik dan onwillekeurig aan de baksteen. Dit ook elders in Europa gebakken bouwproduct wordt juist in Nederland van lokaal gewonnen, hernieuwbare rivierklei gemaakt. Dat is voor de in Nederland gemaakte baksteen kenmerkend zodat denkbaar is dat ook deze een beschermde geografische herkomstaanduiding zou kunnen hebben.

Voordeel van een systeem van beschermde herkomstaanduiding voor bouwproducten is de eenduidige transparantie. Ten behoeve van MVO-beleid maar ook voor bijv. BREEAM-eisen kan de herkomst van het bouwmateriaal deugdelijk onderbouwd worden. Een 'Hollandse Baksteen' als beschermde oorsprongsbenaming; misschien geen toeristische trekpleister maar ik zou er voor thuis blijven!

Ewald van Hal is bestuurslid van NVTB

Agenda

 

   

Dinsdag 3 december was er weer een nieuwe editie van 
Bouwpoort in Nieuwspoort in Den Haag. Tijdens de druk-
bezochte bijeenkomst zijn sprekers en deelnemers, onder 
leiding van dagvoorzitter Marnix Norder, in gesprek gegaan
over versnellen en opschalen in de bouwsector.

Lees meer >>

    


 
 

NVTB & LinkedIn

 

De LinkedIn-groep van NVTB telt inmiddels meer dan 700 leden. Bent u al lid van de groep? Denk en discussieer met ons mee over actuele zaken.

U kunt zich hier voor de LinkedIn-groep aanmelden.

 

Column bestuurslid Ewald van Hal

Woningnood als verdienmodel

Er is woningnood of op z’n minst schaarste aan betaalbare woonruimte. Schaarste werkt prijsopdrijvend en lokt creatieve oplossingen uit. Bij woningkoop was dat vroeger economisch eigendom, tegenwoordig is het ‘ground as a service’. Lees mee: ‘jij koopt de stenen, met een hypotheek, en wij kopen de grond. Het geeft lagere maandlasten en je kunt je een iets duurder huis veroorloven’. Wordt dure nieuwbouw voor woonconsumenten betaalbaarder als het anderen een verdienmodel oplevert? Wie houdt toezicht?

Lees meer...

Het recht om uit te dagen

Het is de eerste volle werkweek van een nieuw jaar, de tijd van nieuwjaarsrecepties met nieuwjaarstoespraken. Er wordt gedronken op vertrouwen in de toekomst en de stevige uitdagingen in het verschiet. Het wetsvoorstel om uit te mogen dagen geeft daaraan onverwacht perspectief.

Lees meer...